top of page

Na een succesvolle eerste editie nodigen wij u uit voor de tweede editie van “In de Toekomstige Tijd” dat in het teken staat van ‘Groot denken’ .

 

In de Toekomstige Tijd gaat over het verkennen van de grenzen van de vakgebieden architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw. Deze debatserie zal plaatsvinden op 22 maart op de Academie van Bouwkunst. Gebruikelijke werkwijzen binnen deze vakgebieden zijn niet langer toereikend. Op de Academie van Bouwkunst waar creëren, onderzoeken, dromen, bevragen en experimenteren centraal staat is het aan de studenten om te reageren op deze verandering en te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Dit doen wij graag met U!

We gaan hierbij niet in gesprek met traditionele architecten, maar met pioniers die inspelen op sociale, economische en culturele veranderingen. Hierbij maken we kennis met andere benaderingen van opgaven die geen onderdeel uitmaken van het huidig curriculum.

De Nederlandse ruimtelijke ordening is versnipperd geraakt. Het denken op de schaal van bijvoorbeeld de Afsluitdijk, de Oosterscheldekering en de Nieuwe Hollandse Waterlinie is verloren gegaan. Maar niet bij onze gasten Riek Bakker (oprichtster B+B, Riek Bakker Advies) en Kristian Koreman (ZUS).

Een ervaren groot denker; Riek Bakker, die met haar recht toe, recht aan benadering projecten tot een succes heeft gemaakt. “Het gaat over kolossale belangen die soms tegengesteld zijn. Ik probeer daar altijd dwars doorheen te kijken en probeer een gezamenlijk gevoel van urgentie te creëren. Niet eindeloos rond kakelen, maar met z’n allen aan de slag gaan.” Aldus Riek Bakker.

Kristian Koreman is een van de oprichters van ZUS, een bureau met een optimistische doch kritische houding.  Zij herdefiniëren het publieke domein door middel van strategieën en interventies. Tevens geven ze betekenis aan de publieke rol van de architect door middel van het opzetten van ongevraagde projecten met een maatschappelijke insteek.


Zij zullen vrijdag 22 maart vertellen over hun fascinaties, denkwijzen en werkmethoden. Hierna wordt overgegaan tot een gesprek waarbij er geen publiek meer is, maar iedereen meepraat om samen tot nieuwe inzichten te komen.


Arna Mackic, Lorien Beijaert en Luuc Sonke

Graag nodigen wij u uit voor de eerste editie van “In de Toekomstige Tijd”.


In de Toekomstige Tijd gaat over het verkennen van de grenzen van de vakgebieden architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw. Deze debatserie zal plaatsvinden op 15 februari op de Academie van Bouwkunst.

 

Gebruikelijke werkwijzen binnen deze vakgebieden zijn niet langer toereikend. Op de Academie van Bouwkunst waar creëren, onderzoeken, dromen, bevragen en experimenteren centraal staat is het aan de studenten om te reageren op deze verandering en te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Dit doen wij graag met U!

We gaan hierbij niet in gesprek met traditionele architecten, maar met pioniers die inspelen op sociale, economische en culturele veranderingen. Hierbij maken we kennis met andere benaderingen van opgaven die geen onderdeel uitmaken van het huidig curriculum.

 

Het onderwerp van de eerste editie van ‘In De Toekomstige Tijd’ is ‘ontwerpen in de tussentijd’. Hiervoor hebben we de twee bijzondere gasten Jan Konings (o.m. Hotel Transvaal in Den Haag) en Chris Keulemans (o.m. de Tolhuistuin in Amsterdam Noord) uitgenodigd. Zij hebben iets bijzonders bereikt wat conventionele stedenbouw-

kundigen vaak niet lukt: ze hebben op een slimme manier een plek getransformeerd (in de tussentijd, tijdelijk), door met een opmerkelijk programma een sociale en economische bijdrage te leveren binnen een bestaande context. Zij zullen vrijdag 15 februari vertellen over hun fascinaties, denkwijzen en werkmethoden. Hierna wordt overgegaan tot een gesprek waarbij er geen publiek meer is, maar iedereen meepraat om samen tot nieuwe inzichten te komen.

Arna Mackic, Lorien Beijaert, Jan Heack en Luuc Sonke

In de Toekomstige Tijd gaat over het verkennen van de grenzen van de vakgebieden architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw. Deze debatserie zal plaatsvinden op 19 april op de Academie van Bouwkunst.

Goed onderwijs, welk onderwijs dan ook, vormt de basis van elke beroepsuitoefening. Zo ook in het architectuuronderwijs. De laatste decennia is hier veel veranderd. Er zijn veel architectuuropleidingen bijgekomen (met name masteropleidingen) en architectuur is nog nooit zo populair geweest als nu.

Tegenwoordig zijn veel afgestudeerde architectuurstudenten, alsook veel studenten van Academie’s van Bouwkunst, werkloos. Het aanbod studenten voldoet niet meer aan de vraag. Enerzijds is dit logisch, omdat er een grote economische crisis is. Anderzijds zou de economische crisis juist de kans kunnen bieden en ruimte kunnen geven aan het architectuuronderwijs om te experimenteren met verschillende werkwijze, agenda’s en vraagstukken. 

Jurgen Bey heeft, sinds hij in 2010 is aangetreden als directeur van het Sandberg Instituut, de kans gegrepen om verschillende experimentele en tijdelijke master-programma’s op te zetten. Hiervoor nodigt hij ontwerpers en kunstenaars uit die zich bezig houden met actuele onderwerpen. Deze “course directors” nemen door hun uiteenlopende vakgebieden diverse netwerken en kennis met zich mee.

Ronald en Erik Rietveld zijn in 2010 door Jurgen Bey uitgenodigd om Master Vacant NL op te zetten. Met de tweejarige masteropleiding Vacant NL wil het Sandberg Instituut ontwerptalent en creatieve pioniers stimuleren om tot concrete, inspirerende en herhaalbare ontwerpoplossingen te komen voor tijdelijk leegstaande locaties. Middels ontwerpend onderzoek wordt de potentie van leegstand in Nederland verkend. Een centrale vraag is hoe ontwerpinterventies condities voor tijdelijk hergebruik kunnen scheppen, en kunnen bijdragen aan kruisbestuiving tussen ontwerp, wetenschap en technologie.

Zij zullen vrijdag 19 april vertellen over hun gedeelde visie op Experiment in het onderwijs; ‘utopisch denken en speculatief vormgeven’. Hierna wordt overgegaan tot een gesprek waarbij er geen publiek meer is, maar iedereen meepraat om samen tot nieuwe inzichten te komen.

Arna Mackic, Lorien Beijaert en Luuc Sonke

bottom of page